Track Record/Specialisms

Kensington & Chelsea/Listed Building/ Holland Park Listed Building

HEAT worked with the local conservation team in Kensington and Chelsea to come up with a transformation of a stunning two storey maisonette in Holland Park. Listed building consent was necessary to re-plan the layout of a flat that had been converted without much thought in the 1960’s. Four bedrooms, each with a private en-suite bathroom and air conditioning were created at the top floor level, whilst on the lower floor, the rooms were connected so that family room leads to kitchen, which leads to the dining room, which leads to the main reception room, making a fantastic family home.

Project 161

Won/15.05.14

Developer/Listed Building/Westminster/ New Flat in Harley Street

The basements of the C18th Houses in Harley Street are nearly all used for Doctor’s consulting rooms, and when the lease expired on this particularly tired one, our clients decided to return it to residential use. HEAT obtained planning and listed building consent for a straightforward scheme, that, nevertheless required several measures against damp including tanking throughout, ventilation to all the rooms with heat reclamation and a new concrete slab with underfloor heating. In the end the basement and ground floor provided two dry and pleasant two bedroom flats for rental investment.

Project 152

Won/25.02.14

Listed Building/Westminster/ Listed Interior in Belgravia

HEAT have successfully negotiated permission from Westminster Council for the complete restoration of a Grade II listed interior by Thomas Cubitt. Eaton Place was constructed in “divisions” between 1828 and 1850 and the interior of this beautiful stucco-fronted townhouse had been gutted in successive redevelopments in the 1980’s. There was little original documentation – we found the original plans and layouts in a French architectural magazine of 1855 and some interior photographs recording wartime damage. Through research we were able to track down the original moulds for the decorative plasterwork and we are recreating the original joinery; window shutters, doors, skirtings and architraves.

The floors will be relaid in solid oak boards spanning the length of the room and fixed directly to the joists to provide a feeling of authenticity and permanence.  A new staircase is required and since this is a modern element, without historical precedent, it will be expressed as a modern feature with an elegant helical design that harmonises with the interior.

Stunning modernist furnishings and artworks, sourced by designer Michael Lewis will complete the interior space.

Project 168

Won/29.01.14

Listed Building/Outside London/ Is that enough chimneys yet?

There had been planning enforcement threatened on this beautiful Grade II listed site near Horsham due to the previous owner’s development. HEAT obtained retrospective planning and listed building consent, and devised a scheme to integrate a C17th Hunting Lodge, a Victorian cottage and a new extension into a new family home; all in the South Downs National Park. The cellar of the hunting lodge had a stream running through it. The cold water ran through stone culverts in the floor and kept the cellar cool. C17th Air conditioning.

Project 146

Won/15.09.13

Listed Building/Westminster/ Knightsbridge Planning Success

We had an opportunity to carry out in depth research on the history of this beautiful late Regency house in Knightsbridge, which whilst being listed Grade II, was a blank canvas internally following unsympathetic conversions in the 1980’s.

Together with Dr Chris Miele of Montagu Evans we prepared an authoritative documentation of the story of the house and its occupants which gave us the confidence to propose an audacious restoration of the original plasterwork, joinery and detailing and new additions including a new floor at roof level, an exquisitely detailed glass extension at the rear and a new basement under the front garden.

Project 156

Won/09.07.13

Developer/Merton/New Build/Planning Appeal/ Appeal Success in Wimbledon

HEAT’s design for a new family house in Wimbledon was described as a “sensitive design solution” by the appeal inspector in a landmark decision this week. The inspector has overturned the decision of the London Borough of Merton to refuse permission for the demolition and rebuilding of this three storey house. The developer’s case was that the house was in such poor condition that it made a negative contribution to the Conservation Area and they proposed sensitively rebuilding the front facade to match the existing, whilst constructing a new contemporary house behind the facade. The inspector stated that “The appellants’ articulate and well-documented statements submitted with their applications present a convincing case as to why the original dwelling does not make a positive contribution to the CA.” The inspector “saw no evidence to demonstrate that the Council had been willing to enter into constructive dialogue after the applications had been submitted despite the voluminous and credible information it had received and requests to meet”, found that the Council’s behaviour was unreasonable and made a full award of costs on behalf of our clients.

Project 159

Won/01.02.13

Barnet/Developer/ New Home in North London

Our developer clients in North London had a triangular piece of land at the rear of one of their properties that was detached from the rest of the garden. HEAT have designed a stunning two-storey family home for this sensitive site. To reduce the impact of the development the volumes are broken up into two brick gabled volumes linked with a lightweight glazed bridge which provides all the circulation. The effect is to create a five bedroom 3000 sq ft house with integrated garage, but to make it appear less significant in the streetscape. A mature English oak in the garden has been retained, providing shading from the Southerly aspect in the summer.

Project 164

Won/25.01.13

Listed Building/Outside London/ Country House Extension

Sometimes it is only necessary to make small changes to a layout to unlock the plan. In this beautiful detached Regency house in Berkshire we were able to rearrange some of the circulation routes and internal walls and create a free flowing plan that brought every room into use and made it possible to come up with great furniture arrangements.

An internal lift and a glazed breakfast room extension completed the scheme which was granted planning consent by Wokingham Borough Council.

Project 151

Won/25.04.12

Developer/Kensington & Chelsea/ New Apartment Created from Nowhere

With the pressure on housing in London it makes sense to maximise the space available. HEAT have won planning consent for a new flat in an existing mansion block on High Street Kensington that has been created out of a collection of store rooms and utility rooms that were no longer required as plant size reduces. This spacious self-contained two bedroom flat with en-suite bathrooms, concealed lighting, built-in furniture and a solid oak front door seems to have appeared from nowhere and substantially enhances the value for the building freeholders.

Project 099

Won/09.01.12

Developer/Kensington & Chelsea/ The flat that came from nowhere

A large residential apartment block in Kensington had once had a live-in porter, but had changed to external staff years ago. In the lower ground floor, the porter’s flat had been mothballed and forgotten. We opened up this time capsule and combined it with redundant storage spaces to create a spacious and light two bedroom flat with its own self-contained entrance. HEAT obtained planning consent from Kensington and Chelsea for the conversion and brought a new apartment into being, apparently from nowhere!

Project 144

Won/15.02.11